söndag 20 november 2016

Hur spenderar vi våra liv egentligen?

Jag har funderat kring det här några dagar och kände att jag behövde få ner det på pränt. Svart på vitt, hur mycket jobbar vi egentligen av våra liv?

8 h arbetsdag
45 arbetsveckor per år
45 aktiva jobbår

Uträkningen:
40 h /v *45 v/år= 1 800 h
45 år* 1800 h = 81 000 h
81 000 h/ 24 h/ 365 dagar = ca 9,2 år av ditt liv

Om du lever till 80 år har du spenderat 11,6% av ditt liv på jobbet.
”Det var ju inte särskilt mycket, va?”
Varför känner jag och andra blogg-kollegor då denna stora drift att sluta jobba tidigare? Varför upplever jag att man jobbar mycket mer än vad man de facto gör?

Jag tror att det har att göra med att mitt och många andras liv varit väldigt inrutat, väldigt länge. Vad menar jag med det? Jo, att jag redan när jag var 6 år skolades in i förskolan, var där x antal timmar, avancerade till grundskola, mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet, lumpen, universitetsstudier och direkt i anslutning till examen började jag jobba heltid
Mitt liv har med andra ord varit inrutat med krav från att jag var ca 6 år gammal tills jag tog examen, strax innan jag fyllde 25 år. Tänker vi oss ett snitt på 6 h per dag under dessa år får vi ytterligare timmar att lägga in i beräkningen.

6h plugg/studietimmar
185 dagar per år
12 aktiva skolår

Uträkningen:
185 dagar* 6 h = 1 110 h per år
1 110 h * 12 år = 13 320 h
13 320 h plugg + 81 000 h jobb = 94 320 h
94 320 h/ 24 h/ 365 dagar = 10,8 år

Nu blir totalen 13,5% av ditt liv
”Ja men det var väl inte så stor skillnad?”
Nja, kanske inte men lägger vi till den stora faktorn sömn med i beräkningen får vi en helt annan aspekt:

8 h sömn * 365 dagar * 80 år = 233 600 h
233 600 h sömn + 94 320 h plugg och jobb = 327 920 h
327 920 h/ 24 h/ 365 dagar = 37,4 år

Now we’re talking numbers! Ca 47 % av ditt liv(!) spenderar du på jobb/plugg och sömn.

Lägg nu till några mjuka komponenter exempelvis att några av dina tidigaste år bestod av att inte förstå vad som hände kring dig, några mellanår bestod av hormonrusningar som fick dig att få acne och bli irriterad för småsaker samt en studietid som bestod av konstant ångest och krav från omvärlden att bete sig på ett visst sätt.


Nu, utan svårigheter, förstår vi varför vi vill slå oss fria från ekorrhjulet!

"God knoooooows, god knows I want to break free!"

12 kommentarer:

 1. Haha vilken härlig uträckning :) Håller med om att vi gör för lite av det vi verkligen gillar i livet. Sömnen gör att mycket tid går bort. Livet är för kort att kasta bort på saker man inte gillar. Med en bättre ekonomi kan man påverka mycket när det gäller olika val. Tid är pengar och båda har jag för lite av. Men ändring är på gång. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att tiden kommer med pengar, så nu fokar vi på pengen och njuter av tiden sen :D Mvh Kneg

   Radera
 2. 40 timmar per vecka på jobb känns snålt räknat. Ingen övertid, ingen restid, ingen förberedelsetid och ingen lunchtid på stan eller i ett lunchrum som du hellre förlagt någon annanstans? Om du går upp kl 7 för att åka till ett jobb som du anländer till kl 9 och kommer hem ifrån kl 19 kan du lägga på 50 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det är viktigt att identifiera dessa tidstjuvar så man kan minimera dem! Personligen går jag upp tidigare för att kunna ta det lugnt och pendlingen till jobbet brukar jag fylla med saker som tillför ngt i mitt liv (poddar/bloggar/nyheter etc)

   Radera
 3. Förutom de timmar som läggs på jobbet är det också för många rätt mycket energi som läggs där och kanske är det därför man upplever mer än vad det är än rena antal timmar. Och lägg sedan till transport, övertid mm som uppstår pga jobb. Med tanke på antal timmar det ändå blir så tycker jag att det är väl värt att ha ett jobb man faktiskt tycker är givande! /Sia (som nyligen börjat knega efter avslutade studier)

  SvaraRadera
 4. Hej Sia, kul att du tittar in och lämnar en kommentar! Välkommen till knegandets underbara land ;)
  Precis, det är så värt att jobba med något som ger dig ngt. Läs gärna mitt inlägg http://knegtilldeg.blogspot.se/2016/09/lite-h-i-kursfallet-och-en-djup-tanke.html där jag försöker bena ut min syn på vad du är värd och hur viktigt det är att man gör ngt som tillför, annars är det bara att byta spår =) Med vänlig hälsning Kneg till Deg

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt inlägg att ta del av såhär på fredagkvällen! Jag själv gillar verkligen att studera (det är en stor anledning till att jag kommer att spendera nära tvåsiffrigt antal år på universitet/högskola...) och jag kommer att arbeta hårt för att verkligen få ett jobb som jag älskar större delen av tiden. Jag tror så otroligt starkt på att ett jobb som du mår bra av är en otroligt viktig faktor för ett liv med ett leende på läpparna.

  Du får även pluspoäng för att du kryddar inlägget med Queen, snyggt!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för dina vänliga ord! Jag tror folk underskattar värdet ibland att hitta ngt man brinner för samt att man behöver väga in vad som är värt för en själv. Jag menar, jag har här inte tagit hänsyn till ev resa till och från jobbet som utan tvekan inverkar och tar tid från annat! Grattis förresten till milstolparna 😊👍 Mvh Kneg

   Radera
 6. Bra inlägg! Personligen har jag insett att jag efter att ha provat på flera olika jobb inte vill jobba heltid. I dagsläget jobbar jag 50% och skulle helst vilja jobba 0-25%. Jag gillar helt enkelt min fritid och mina nära och kära för mycket för att prioritera bort det.

  Restiden är enormt viktig att ta med i ekvationen. Jag tycker att det är en sak där de flesta är som mest lurade. Har man restid till jobbet så jobbar man övertid, man måste vara ärlig mot sif själv. Jag skrev om det i ett inlägg här:

  http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/10/tid-ar-pengar-lura-inte-dig-sjalv.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Låter som rena drömmen i mina öron =) Läste inlägget, riktigt bra! Mvh Kneg

   Radera
 7. Detta är varför jag får ångest om framtiden, att jobba bort sitt liv. Därför börjar jag redan nu som ung att spara för att senare i livet ha en ekonomisk stabilitet att till exempel jobba deltid eller ta pension tidigare!
  Bra reflektioner här och bra blogg i övrigt! Mvh Rik innan 30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Bra att du tar tag i detta redan nu, det kommer du ha stor användning för senare i livet 😊 har alltid själv haft frihet i sikte och hoppas precis som du att man kan skapa sig den framtida man önskar sig mvh Kneg

   Radera