söndag 9 oktober 2016

Lyxfällan och Intrum Justitia

Jag var inne häromdagen och läste ett roligt och underhållande inlägg av Micke SPARO Larsson om Lyxfällan och vilka som får vara med. Kika gärna in på hans blogg. Länk till inlägget hittar du här.

Nu råkar detta vara ett av mina favoritprogram. Man får lära känna personer som man inte ens trodde fanns i vårt vackra avlånga land. Stjärnor som Vanita

Eller varför inte resonemang som detta?Hur kan man göra annat än att häpnas över personer som yttrar ”vad är ränta?”. Visst är jag lite färgad i och med min utbildning och yrkesval men det handlar mer för mig att man tar ansvar för sin egna ekonomi. När man kommit så långt att man får regler som:

 • Börja öppna din post
 • Börja betala dina räkningar
 • Sluta låna pengar
Ja, då måste man ställa frågan HUR I H-VETE HAR DU ÖVERLEVT? Hur har du kommit ihåg att gå upp på morgonen, äta när man är hungrig och andas hela dagen?
Det är för mig osannolikt att man kan låtsas som att man inte förstår att man ska betala sin hyra om man vill bo kvar, eller att man inte går ut och super eller shoppar upp sina pengar innan man betalar sina räkningar som precis ska skickas till Kronofogden.

Priiiiiiisa GUUUUD för Patrik och Magnus, som snackar vett i dessa människor och bankar in allvaret i personers handlingar.


Vad har detta med aktier och placeringar att göra kanske du tänker när du läst såhär långt?

I fredags köpte jag på mig lite Intrum Justitia till kursen 268,60 kr. Det är en av aktörerna som ibland dyker upp i Lyxfällan, när antingen Magnus eller Patrik tar med deltagaren till en biosal eller campingplats och visar hur jäkla snabbt ränta-på-ränta-effekten kan urarta när den arbetar mot dig!

Bolaget tjänar sina pengar på kreditinformation, fakturering och betalningsadministration, inkasso, fakturaköp i Europa.Om 10 dagar (19/10) kommer delårsrapport för Q3, och jag kommer granska den hårt. Läste rapporten för Q2 och slås över att jag ser få orosmoln när jag läser den men trots det var Intrum den enskilt mest blankade aktien på Stockholmsbörsen i juli. Referenser som styrker att så fortfarande är fallet hittar du här och här.
VARFÖR undrar jag. Tydligen undrade Magnus Alfredsson på Privata Affärer samma sak. Läs gärna hela hans artikel här.  Det verkar även Intrum Justitias CFO Erik Forsberg fråga sig som enligt samma artikel köpte på sig sina första 1 000 aktier i bolag i våras. Yours truly har grävt lite till och fann att i FI:s insynshandel att ytterligare en insider-transaktion gjorts under året, och det var Tore Bertilsson som är styrelseledamot i Intrum Justitia. 1 500 aktier köptes i augusti till kursen 272,50 kr. Med Internets hjälp har jag även luskat fram att han i juli inte hade några aktier i bolaget alls.

Givet kursutvecklingen nedan där aktien toppade på 319,50 kr och att kursen slutade på 268,30 i fredags, så det kliar helt klart i mitt köpfinger…! Dock lurar frågan kvar i mitt huvud ” Vad vet de som inte jag vet?”. 

6 kommentarer:

 1. Tack för reklamen!

  Att koppla räntekunskap till utbildning, yrkesval eller ens intresse tycker jag är att gå för långt. Det är som att säga att man inte kan koka upp en kastrull med vatten för att man inte är kock. Baskunskaper för människor i ett modernt samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem 😊Precis min poäng, men ibland kan jag känna att min reaktion på folks okunskap är oproportionerlig (om det nu låter förståeligt?) Det jag menar är att kocken inte ska dumförklara någon som inte kan pochera ett ägg. Enkelt i teorin men om ingen lärt dig eller du tagit reda på så kan det vara en lång startsträcka 😊 Mvh KTD

   Radera
 2. Intressant artikel. Har ingen insikt i Intrum Justitia men insiderköp brukar oftast vara positivt. Folk som slarvar med sin ekonomi kommer alltid finnas men frågan är hur lätt det är att få in skulder hos dom som inte vill göra rätt för dig? Just nu är arbetslösheten låg och då är det ju lättare för dom som är skyldiga att betala av. Värre blir det om de blir av med jobbet och lever på bidrag. Dåliga lån brukar ju vara ett stort problem för vissa banker. Intrum justitia kanske endast köper in fakturor som de är stort sett säkra att få in pengar på för eller senare. En del skulder skrivs ju av efter ett antal år då det kostar mycket att försöka driva in dom. Tycker själv det verkar vara en komplicerad verksamhet att utvärdera och är inget jag skulle känna mig bekväm att investera i. Är man insatt i branschen och kan räkna på ett rättvist pris på aktien hade det känns bättre. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din synpunkt! Ja precis som du säger är det svårt att förstå bör man kanske avstå från att placera! Enligt delårsrapport för q2 har de fordringar de köpt in avkastat 20% vilket helt klart är bra! Om man är skicklig och effektiv i denna bransch finns det mycket pengar att tjäna och utifrån det jag läser ser det bra ut, just därför är jag frågande till varför den blankas så hårt! Är det brexit som spökar? Kanske en kollaps i EU som folk räds? Massarbetslöshet? Vet inte men som sagt tiden får utvisa om jag är ute och cyklar i min investering eller om blankarna får en sur investering 😊 Mvh KTD

   Radera
 3. Jag kommer nog också köpa mig lite IJ aktier när lönen kommer. Enda negativa för min del är sättet de tjänar pengar på, nämligen människors dumhet. Även Nordax kan vara värt att titta lite på.

  Enligt mina egna kalkyler så ser jag det som ganska enkelt att göra en bra investering på IJ till dagens kurs. Inte mycket som krävs framöver för en årsavkastning norr om 10%.

  SvaraRadera
 4. Det finns många inkassoföretag som tjänar galet med pengar. Jag kollade upp Prioritet för något år sedan, de är inte noterade men vilken galen vinstmarginal de hade!! Intrum, Nordex och de andra nischbankerna har nog liknande tror jag. Även Resurs ser fina ut på den fronten.

  SvaraRadera