tisdag 18 oktober 2016

Hur snål ska man vara?

Jag är verkligen inte den mest sparsamma person du kan stöta på, och letar du efter en blogg vars skribent sparar 80% av sin disponibla inkomst, kör en gammal bil som hen haft sen 80-talet, som sprutar ut flertalet mer avgaser än dagens alternativ då har du dessvärre hittat fel! Jag är en vanlig Svensson som åker kollektivt, jobbar 8.30-17.00 och som drömmer om en framtid där ett jobb inte är det enda jag går upp för. Där kontosammanställningen inte visar på 0 kr i väntan på nästa månads lön. Jag vill ha en pengamaskin som jobbar för mig medan jag sover. Att vara sin egen bank!
Ja, vad vore väl en bal på slottet…?


Kan samtidigt erkänna att vissa blogg-kollegors ambitiösa sparkvoter är både imponerande och motiverande. Jag sparar i dagsläget 25% av min disponibla inkomst och känner att jag skulle kunna öka mitt sparande men då är den stora frågan ”på bekostnad av vad?”.

Utemat?
Ja det skulle vara en mycket bra idé då man både äter mer nyttigt och sparar en stor slant på det. En utelunch kostar 70-90 kr, så där kan man spara ca 14 000 – 18 000 kr utan att passera gå. Men man får inte glömma bort att allt har en kostnad. Vad är kostnaden för att inte äta ute? Råvarorna är den första självklara kostnaden. Ser dock inget problem med det. Tid och energi? Här börjar det bli snårigare. Tid är ofta den tillgång man upplever att man har minst av och dessvärre kan man inte spara tid en lugn vecka för att sen plocka fram några extra timmar en mer hektisk vecka. Energi likaså.

Här har jag 1500 kr att spara per månad så jag kommer att öka upp mitt sparande framöver med samma summa för att investera i aktier och återkommer med resultatet!

Styrketräning?
Jag har idag ett Sats-kort som kostar ca 500 kr/m dvs 6 000 kr per år. Det är också en lätt utgift att ändra på men vad är alternativet? Springa ute? Träna på utegym? Träna hemma? Sluta träna? Nej, för tillfället ser jag inte att det här är något jag ska ta bort. Att springa ute är verkligen inte min grej och att sluta träna kommer inte att göra mig gott. Däremot kommer jag att se över vilka gymalternativ det finns i Stockholmsområdet.

Har ni några bra tips på saker man kan dra ner på enkelt som samtidigt inte är dumsnålt? Med dumsnålt menar  jag att det exempelvis är en skrothög till bil som förstör miljön eller ett gym som ligger 1h omväg men som kostar 50 kr mindre än Sats etc.


Ha en grym vecka nu!


Vad händer i veckan i min portfölj?


Spännande läsning att se fram emot!

11 kommentarer:

 1. Har själv gratis gym och bad från min arbetsgivare. Betalade tidigare ca 200kr månaden. Jag tycker 5-600 kr är för mycket om man tänkt vara aktiv hela sitt liv. Då mitt mål är att bli fri så fort som möjligt har jag insett att enda chansen är att dra ner kostnaderna så gott det går. När det gäller utemat åt jag också en hel del förut. Jag jobbade ofta hela dagen och när klockan blir efter 21.00 vill man ta det lugnt. Bra om du kan dra ner lite på ute maten iallafall. När man köper sin egen mat i affären vet man ju vad man får också. Jag kan tänka mig att mycket utemat har utländskt kött och jag äter gärna svenskt om jag får bestämma :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja! Ja lyckligtvis får jag friskvårdsbidrag på halva kostnaden årligen men fortfarande hade jag gärna hittat ett innegym nära hem tull en vettigare peng helt klart! Alla bäckar små 😊

   Radera
 2. Eftersom jag känner mig träffad av beskrivningen överst vill jag bara påpeka att det går åt en hel del miljö för att tillverka en ersättare till min 80-talsbil (jajamensan, -88), men märkligt nog tas den aspekten aldrig upp av den billobby som lever på att vi kasserar våra bilar och köper nya.

  Extratid för matlådor: Om du fem måltider i veckan lagar en extraportion (eller fler extraportioner vid färre tillfällen), ställer i en låda och tar med till jobbet, skulle det ta dig mer än en kvart i veckan?

  Löpning utomhus är roligare än löpband alla dagar i veckan året runt. Så förutsatt att du inte saknar andra maskiner på gymmet - köp en mössa.

  Mvh Dumsnål :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah ledsen, kan lugna dig med att jag inte tänkte på dig bär jag skrev detta! Nej jag vet, matlådor är det logiska helt klart måste bara ta mig över tröskeln. Gym gillar jag maskiner och vikter men saknar konkurrens i Sthlm. Känns som att Sats har monopol på bra ställen i stan eller att de som är lika bra gällande läge och utbud går under min radar!

   Radera
  2. Här ute i förorten har vi ett helt gäng med gratis utegym. De har öppet dygnet runt, men vintertid bör man ha handskar eftersom man annars riskerar att frysa fast i handtagen. På plussidan är det jävligt macho.

   Radera
 3. Just friskvård är väl det som folk drar ner först på när det blir knapra tider, har tappat bort källan men friskvård är iallafall det som folk prioriterar bort främst. Jag har också ett gymkort, 269 kr i månaden. Det är nog den sämsta investeringen jag gjort rent ekonomiskt om man dividerar det med antalet gånger jag faktiskt varit där ... :P

  Ett tips jag annars har är att brygga kaffe hemma och ta med på tåget. Jag brukade alltid köpa kaffe och bulle innan jag klev på tåget. 20kr, ingen jättesumma men det var väl du som såg allt som snusdosor, i mitt fall är detta cirka 1/4 hexpol aktie. Jag brygger kaffe hemma och tar med i en härlig kaffetermos. Det blir 5 Hexpol aktier i månaden jag tjänar på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha underbart tips, tack! Jag läste någonstans att golf är en sån lyxsport som ryker DIREKT vid dåliga tider. Gym kanske är detsamma, men utslaget per gång jag är där känns det ändå ok. Brukar snitta 3-4ggr per vecka. Kommer dock fortsätta leta efter alternativ då jag skulle kunna köpa 1 HM mer per månad lätt genom att halvera min kostnad 😊 PS i gamla (börjar ju sakteligen inse att jag börjar bli gammal) snusdosor skulle det motsvara 8st Mvh KTD

   Radera
 4. Det jag drar ner på TV-licensen och kyrkoavgiften är ungefär det jag fikar frukost för per år så där blir det inga Hexpol. Jag gillar att lyxas till det med finfrukost ibland Däremot sparar jag in på gymkort, lunch (äter aldrig utelunch om det inte krävs i jobbet och då betalar jag inte), busskort (kör bil;)), mobilabonnemang (har mobil via jobbet) och i praktiken alla andra fasta kostnader som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha gillat skarpt busskortskommentaren! Ja det är lite min poäng också, alla har vi laster som ex finfrukost och då gäller det att se över vad man annars kan göra specifikt för en själv! Snygg lösning med att hålla ner kostnaderna 👍 Mvh KTD

   Radera
 5. Det viktigaste tycker jag att ställa sig är vad man verkligen tycker det är värt det man lägger pengarna på. Jag ogillar saker och mitt konsumtionskonto är lågt. Resekontot är å andra sidan väldigt högt.. Och man ska definitivt ta vara av livet nu :) Det betyder visserligen inte att det ska slösas, men i detta fall gillar jag tanken på lagom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea och tack för din kommentar! Ogilla saker verkar du ju inte göra om du konsumerar resor/upplevelser =) Alla spenderar vi pengar på något. Om det är aktier, klockor, teknik, mat, fredags-mys eller resor så är det viktiga enligt min mening att man får ut njutningen av det hela. Om man får en kick i 2 min och sen måste äta nudlar resten av månaden; är det värt det? Resor kan man tänka tillbaks till och berika ens liv men det kan lika gärna upplevas som pengar i sjön för nästa person. Vad är viktigt för dig och är det värt det det är mina ledord! =) Mvh KTD

   Radera