tisdag 20 september 2016

Engelska skolan börsnoteras

Mitt i den heta politiska debatten om vinster i välfärden händer det. Internationella Engelska Skolan (IES) börsnoteras! 

Snabbfakta: 
 • Priset per aktie är 52 kr vilket ger ett marknadsvärde på 2 083 Mkr. 
 • Första handelsdag beräknas till 29 september.
 • Friskolan IES har cirka 21 400 elever fördelade på 30 skolor vid skolstarten för läsåret 2016/17 med elever från mer än 50 procent av landets kommuner. 
 • IES är en fristående aktör inom utbildning i Sverige med runt 21.400 elever på 30 skolor. 
 • Omsättningen under det senaste räkenskapsåret 2015/15 som avslutades den 30 juni uppgick till 1.807 miljoner kronor, en ökning med 17 procent.Jämför vi det här erbjudandet med Academedias erbjudande uppgick prislappen till 40 kr per aktie vilket gav ett värde om 3 076 Mkr inklusive nyemissionen. Dock ska man vara medveten om att den politiska risken är större i IES då de har en större andel grundskolor än Academedia, vilken är utsatt för hård debatt gällande valfrihet och vinster i välfärden. Joachim Landströms forskningsrapport och debatten som följde har satt sina spår i Academedias kursutveckling trots deras stabila bokslut.

Jag är bra sugen att gå in i den här affären, då skuldsättningen är lägre, varumärken är starkare och jag känner mig bekväm med den politiska risken (vilket jag tror återspeglar sig i det lägre priset från start) 

Hur kommer du göra? Vågar du ta den politiska risken? 


Delar med mig av ett bisarrt klipp jag såg från John Oliver som rapporterar om USA och när friskolor tar en extrem vändning. Ca 18 min långt, men rätt kul om du har tid =) Ha en riktigt skön tisdag och "May the market be with you!"10 kommentarer:

 1. Jag kommer nog att ta en kortsiktig stek!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar! Tror många tänker likadant 😊 Mvh Kneg till Deg

   Radera
 2. Är sugen på att göra en teckna-sälj, men samtidigt är jag osäker på hur länge det positiva IPO-klimatet kan fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, helt rätt, många bolag gillar ju denna miljö för IPO men precis som du säger; någon dag tystnar musiken! 😊🎼 mvh Kneg till Deg

   Radera
 3. Siktar på att göra som ni andra; gå in kortsiktigt och kliva av på 10 % uppgång.

  Det verkar inte gå att teckna via Avanza-depån för mig. Är det skit bakom ratten eller är det bara Handelsbanken och Nordnet som handlar med Engelska skolan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa! 😊 Låter konstigt... Har båda men var inne på Avanza och det gick att teckna sig i AF och KF. Kanske ngn tillfällig störning? Mvh Kneg till Deg

   Radera
 4. Får testa igen då. Antagligen bara skit bakom ratten här! ;)

  SvaraRadera
 5. Skickade frågan till Avanza och fick svar:

  "Hej,

  Tack för ditt meddelande.

  Vi har blivit informerade av SHB, som är ledande Emissionsinstitut, att våra kunder tyvärr inte kan teckna genom Avanza alls. Enligt villkoren behöver man ha vp-konto och likvidkonto hos SHB, eller Nordnet som är deltagande Emissionen.

  Återkom gärna. 
  Med vänliga hälsningar

  Avanza"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att jag kunde gå in 2 dagar sen... Kanske var fnurr när jag var inne haha 😊 Mvh Kneg till Deg

   Radera
 6. Detta borde betyda att en del inte kan eller vill teckna. Det kan även bidra till ett tryck upp i aktien när den väl kommer ut på marknaden. Hoppas hoppas!

  SvaraRadera