Mål

Det här ska ses som ett levande dokument och ändringar kommer att behöva göras.

4 % Safe withdrawal rate

Ett begrepp jag stött på är Safe Withdrawal Rate som säger att man ska ta sitt önskade passiva belopp per månad, multiplicera det med 12 och därefter 25 för att simulera vilket belopp man behöver spara för att "säkert" kunna leva på sitt kapital och dra sig tillbaks. I dagsläget är min summa ca 6 miljoner kronor och därmed 20 tkr per månad som jag behöver samla ihop. Freedom here I come!

7 kommentarer:

 1. Härligt med lite mål :) Lycka till på din resa :-) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så =) Vi får peppa varann in i mål!

   Radera
 2. Då har du inte långt kvar, lycka till mest resten! Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Jag kör delmål nu i början för att hålla motivationen uppe men är än så länge kluven. Ju mer man läser på finns det olika teorier som alla låter vettiga. 10mkr med utdelning 4%, 5mkr med safe withdrawal rate osv Hur tänker du? Mvh KTD

   Radera
  2. Jag själv tänker inte i termer av de där tumreglerna. Visst, det är intressant med t.ex. 4% regeln, men jag ser det mer som ett slags grovt mått. Dessutom har jag för avsikt att arbeta aktivt med min portfölj när det väl blir dags för frihet, eftersom jag har finans som en slags passion och fritidsintresse. Det bör göra att jag kan uppnå en högre avkastning än tumreglerna förespeglar.

   Jag har själv lagt in en säkerhetsmarginal i mina egna mål, såtillvida att jag räknar eventuell statlig pension som noll. Detta eftersom pensionssystemet får ses som ett korthus, då vi även har politiker som helt tycks sakna ekonomisk förmåga eller rationellt tänk. Tom tjänstepensionen känner jag mig inte säker på, regler kan komma att ändras/försämras vad gäller skatt eller uttag.
   Mvh
   https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. Tack för intressant kommentar! Jag brukar själv inte räkna med pension när jag räknar men resonerar som så att om man nu får någonting, så får det anses guldkant i min bok! =)

   Radera
 3. Skoj att se att dina passiva inkomster ökar, vi ligger hyfsat nära varandra gällande utdelning som portföljvärde:)

  SvaraRadera