måndag 13 augusti 2018

Sålde av mina sista H&M


För ungefär 20 dagar sen tog jag mig i kragen och sålde av mina 400 H&M-aktier för 138,44 kr. I skrivande stund var det helt rätt val då aktien står i 129 kr dvs minus 7%, men det kan ju vara så att mitt val på sikt var fel. Det får tiden utvisa! Pengarna jag fick ut gick till Castellum, Lifco och Essity.

Vad var det som ändrade min inställning och fick mig att trycka på knappen? Det var faktiskt ett sommaravsnitt av Kapitalet där de fördjupade sig i Facit, räknemaskinen som blev en svensk succé och en av världens avskräckande exempel på när ett bolag inte hänger med förändringarna i samhället och slutkundens behov. För er som inte känner till Facits historia kan jag varmt rekommendera en lyssning, den gav en generell förståelse till upp- och nedgången av bolaget! Det jag fick med mig var kännetecken av en ledning som sedan länge sett var samhället är på väg, och inte gjort tillräckligt, snabbt nog. Bara den insikten att marknadskommunikationen som HM gett de senaste åren och hur de verkar resonera lät som det man beskrev om Facit fick mig att rygga tillbaks och ta förlusten i sin helhet.

Jag hade redan i december minskat mitt ägande i HM med 225 st för 170,9 kr och har nu efter dessa två försäljningar tagit en förlust på hela 61 026 kr (53 534 kr inkl utdelningar) vilket såklart är förödande för min portföljutveckling men samtidigt en viktig lärdom, att man ibland ska våga trycka på säljknappen tidigare.

Du kan se mitt dagsaktuella innehav till höger (om du läser via dator) eller via denna länk.
Några innehavsförändringar sen mitt förra inlägg är att jag tagit in AstraZeneca, Lifco och Swedish Match.

Önskar den som läser detta en riktigt fin måndag!


10 kommentarer:

 1. Fina bolag du satsade på i stället för H&M. Jag borde nog sålt av mina HM för lääänge sedan men de ligger fortfarande och skvalpar i portföljen :) Får se om det fortsätter bli så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kronan =) Problemet för mig är ofta den där gnagande FOMO-känslan men kan ärligt talat säga att jag inte ens kollat på kursen förrän dagens inlägg, så det måste ändå betyda att jag gjort rätt val för mig!

   Radera
 2. Jag förstår att du gör dig av med sorgebarnet HM. Själv har jag inte kunnat förmå mig att ta förlusten där utan jag har med en dåres envishet klamrat mig kvar vid HM och hoppats på att det ska vända.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en svår en helt klart, de försöker mycket nytt men för mig landade det i, som jag skrev, hur de verkar bemöta problemet med bl a lager och marginaler. Fasligt likt ledningen i Facit, men handen på hjärtat jag hoppas verkligen att de vänder skutan!

   Radera
 3. Jag har sålt mina kära HM tidigare, men börjar faktiskt köpa aktien igen, dock små poster.
  Det kommer ju snart bli urdåliga kvartal att jämföra mot, så då kan det finnas möjlighet till lite lättnas uppgångar.
  Eller inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen inte dumt, hade jag sålt av allt vid min första nedskalning hade jag nog med största sannolikhet gjort något liknande!

   Radera
 4. Jag tror du gjorde helt korrekt bedömning i HM. Det finns sedan många år inte en enda siffra som pekar åt rätt håll, i princip. Kombinera sedan det med en ledning som dragit sig in i det längsta med att ens erkänna problemet. Eller att vederbörande råkar inneha posten för att han har rätt pappa.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack investeraren! "Great minds think alike" ;)

   Radera
 5. Sålde av allt HM jag också och realiserade en förlust på ca 100 000:-, tungt som fasen - men tror pengarna har potential att göra bättre nytta i andra bolag. Det är spännande hur fort det kan gå från att vara en stabil folkaktie som alltid ökar omsättning och vinst till att bli en förhoppningsbolagsaktie. HM är dock i grunden ett fint bolag som gör bra vinster fortfarande, så är beredd att haka på tåget igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!!! Vad gjorde du med försäljningslikviden? Mvh Kneg

   Radera