söndag 1 juli 2018

Rävjakten (FOX hunt)

Nu är det dags för ytterligare ett inlägg om en ihopslagning av bolaget 21st (nej inte skrivfel från mig) Century Fox , vars intro man ser i de många filmer, både sen barnsben och idag!


Detta bolag äger rättigheter såsom X-men, Fantastic Four, Deadpool, Modern Family, X-files, Simpons, Family Guy, 24, Buffy the vampire slayer, Avatar, har 30% ägande i streamingtjänsten Hulu och mycket mycket mer!Disney verkar ha planer att starta sina egna streamingtjänster. En för sin sportdel kallad ESPN Plus, och en där de visar innehåll från Disney, Pixar, Marvel, Lucasfilms och vem vet kanske nu även Fox. Sen får man inte glömma att de teoretiskt skulle äga 60% av Hulu vilket gör dem till majoritetsägare och ger mycket inflytande! Ägandet som det ser ut nu är AT&T/Time Warner (10%), Comcast (30%), Disney (30%) och FOX (30%).

Comcast då?

Comcast är en stor mediakoncern och en formidabel motståndare till hopslagningen av Disney och Fox. NEdan följer ett axplock av alla deras rättigheter: 

Serier: Bröderna Cartwright, Star Trek, Lilla huset på prärien, Miami Vice, Vänner, Fab 5, The Office (USA), Seinfeldt, Sci Fi-channel (Syfy) som gett oss nördar Battlestar Galactica och Defience för att nämna några

Filmer: Spartacus,  Hajen,  E.T,  Tillbaka till framtiden-trilogin, Jurassic Park, Schindlers List,  Fast and the Furious, Bourne-filmerna, Stolthet och Fördom, Dumma Mej (Despicle me)-filmerna och Mamma Mia. De har även Dreamworks under sitt bälte med filmer såsom Shrek och Kung Fu Panda. 

Shows: Saturday Night Live, Late Night med David Letterman, The tonight show med Jay Leno, Late night med Conan O'brien, Late night med Jimmy Fallon och en massa andra!

Nöjespark: Universal Studios på diverse platser. De verkar även ha köpt amerikanska rättigheter nyligen till Harry Potter franchise fr om 1 juli 2018 vilket spelar bra in för dem då de har stora attraktioner i Universal Studios kopplade till detta. 

Så här har tidslinjen sett ut:
  • Disney ger ett bud på 52,4 billion USD
  • Allt ser "hunkydory" ut och Fox vill gå vidare och skulle träffats 10 juli för att rösta om det.
  • Comcast ger ett bud på 65 billion USD och ville att det skulle röstas om på mötet 10 juli
  • Disney slår tillbaks med 71,3 billion USD

Trots att både Disney och Fox styrelser gått med på den senaste dealen bestämde sig Fox att skjuta upp 10 juli-mötet som avsåg att rösta om den kommande hopslagningen av dessa giganter.

Disney som aktivt har jobbat på den här dealen under en längre tid har redan allt på plats med Department of Justice, så skulle Fox vilja gå framåt med deras bud så är tidsfaktorn en stor fördel för Disney. Comcast har möjlighet att "uppa" deras bud, men då finns det i vågskålen att slutförandet av hopslagningen skulle ta väsentligt längre tid än med Disney. Med andra ord behöver de nog ta i från tårna för att ge Fox ett mycket kryddat bud så att aktieägarna och styrelsen ska känna att det ska vara värt mödan att vänta.

"Spänningen är oliiiiiiiiiiiiiiiiiidlig"
- Peter Harryson

Och med de orden lämnar jag tangentbordet. Ha en fortsatt fin dag och kommentera gärna om ni har en åsikt i frågan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar