tisdag 26 december 2017

Har du vinterstädat i din portfölj?

Som så många andra inser jag att året snart är slut. Det är tid för reflektion och nya satsningar mot nya mål.
För min del har året bjudit på några förändringar i portföljen. Jag har insett att preferensaktier inte är något för mig för närvarande. De har en begränsad uppsida och en, för min del, på tok för stor nedsida givet dagens ränteläge. Nu kan man argumentera för att samma nedsida finns på aktiesidan givet ränteläget men jag tycker uppsidan ser mer attraktiv ut för rena aktier. Så ut gick Volati och Klövern.
Några snabba trades gjordes också i Kindred, Evolution Gaming och Dedicare som gav 1000 kr mer till portföljen. Nu gick det bra men jag kände på en gång i magen att det inte var rätt, så de fick snabbt lämna.

Nu till dagens ämne: Vinterstädning

Har du kvittat vinster och förluster?
Om du har aktier utanför ISK finns det goda möjligheter att kvitta en förlust eller vinst. Det kan göra att din skatt för nästkommande år blir lägre, eller om du vill passa på att byta till ett bolag utan att skatteeffekten blir för stor.

 Har du enskild firma? Visste du att du kan sätta av mer pengar till ett pensionssparande än vi "vanliga löntagare"? 
Se över din situation och se till att du får maximalt avdrag för pensionsavsättning, nu när staten har tagit bort all skattereduktion för oss andra! Du kan nämligen avsätta max 35% av din inkomst i näringsverksamheten (max 10 prisbasbelopp).

Sparar du i fonder? Se till att din fördelning fortfarande är korrekt.
Om du exempelvis vill ha 75% aktier och 25% räntor kan det efter något/några år se annorlunda ut beroende på marknadsutvecklingen. Se över portföljdelarna så att du inte tar mer/mindre risk än du vill!

Ta dig tiden att tänka över din aktiestrategi och om du är nöjd med din portfölj.
Är du nöjd med utvecklingen på din portfölj? Vad har gått bra/mindre bra? Kan det vara läge att växla ner på ett innehav för att växla upp ett annat? Kanske dags att ta in ett kompletterande innehav?

Har du några städtips att dela med dig av?

4 kommentarer:

  1. Riktigt bra med tipsen. Många glömmer att man kan kvitta förluster mot vinster. Uppskov med kapitalvinster från bostad går att kvitta mot förluster i aktier om man ägt aktierna i en traditionell depå.

    SvaraRadera
  2. Precis som du skriver är det viktigt att göra en utvärdering av sin portfölj ibland. Annars kan ju ett månadssparande i indexfonder vara ett bra alternativ om man inte vill vara så aktiv. Även jag väljer bort preferensaktier då jag tror på en bättre värdeutveckling genom aktier/fonder på sikt. Får även önska dig ett gott nytt år och ett bra kommande 2018 :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera