lördag 16 december 2017

Bitcoin, en bubbla?

Hallå igen!
För 10 dagar sen la jag upp ett inlägg med tre klipp som jag hoppas att den vetgirige faktiskt har lyssnat på. Jag gjorde det och fick ut en hel del, varpå jag såg detta klipp två dagar sen och fick en liten "Aha-upplevelse"En högst personlig reflektion kring hela denna hysteri tror jag har att göra med det globala ränteläget och folks törst efter avkastning. Det är någon form av FOMO (Fear of missing out) som har drabbat våra samhälle

"Fan, över 1000% avkastning på ett år, det vill jag också ha!"

Vet du vad en bitcoin ens är? Eller vad den används till? 

"Nä, inte riktigt, det är väl typ en valuta? Digitalt? Skitsamma, jag vill bara tjäna pengar. Man får ändå ingenting på bankkontot så jag är beredd att chansa".

I vilken värld kan man jämföra bankkonto där staten garanterar 950 tkr om banken skulle gå i konkurs med en kryptovaluta som ingen riktigt förstår sig på och som kan röra sig upp och ner 15-30% på ett dygn??? Jag tror på tekniken, efter att ha lyssnat på avsnitten. Det finns otroligt mycket potential, men som de sa "You wouldn't invest in Yahoo inte the 90's because you believed in the technology of the internet, right?"

Samma resonemang tycker jag mig känna igen för några år sen sen när ALLA skulle tjäna pengar på bostäder. 

"Det går inte att förlora. Det är en garanterad vinst. Får ändå ingen ränta på kontot"

Kolla bara vad som händer nu på bostadsmarknaden
Några av de professionella fastighetsbolagen har problem att sälja bostäder enligt plan. Bostäder i Sverige har gått ner 7,3% på 3 månaders basis (källa HOX publicerad 14/12-17). De som köpt bostad i spekulationssyfte sitter nu ofta med en osåld bostadsrätt som i bästa fall genererar +-0. Härnäst kommer också ett utökat amorteringskrav på belåning  som idag är 2% alternativt 1% som blir 2% alternativt 3% årligen på totala lånebeloppet. 

Jag tänker göra ett inlägg om amorteringskravet längre fram. Bra idé eller waste of time? 
Tyck gärna till!

Jag menar jag förstår alla pengak*ta personer som har kunnat satsa 10-50 tkr i bokningsavgift för att sen två år senare få en vinst på 1 Mkr utan att ens ha flyttat in. Det är klart att, när man hör dem återberätta, tänker FAN det där vill jag också men det tåget har dessvärre gått. Inte med det sagt att det inte är bra, jag tycker nämligen det är sanslöst att dessa spekulationsköpare har kunnat göra såhär och ställa sig i vägen för de som faktiskt vill och behöver en bostad. 


Var det bara jag som fick en HM-chock igår?? Passade på att sänka mitt GAV något med hela (läs ironi) 5 st aktier men man blir helt klart lite orolig när det kommer så få ljusglimtar från bolaget!

Hur agerade ni igår? Köpte/sålde eller satt still i båten?

2 kommentarer:

  1. Skrattade mest åt det. Är långsiktig i HM men kommer inte köpa mer nu vill se resultat på nedskärningarna.
    Roligast igår var HM referensen i På Spåret. Bra timening :)

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för kommentar =)
    Långsiktighet är ordet, annars lär man inte sova gott! Mvh Kneg

    SvaraRadera