lördag 25 november 2017

Uppföljning till "Att göra rätt för sig"

För nästan exakt en månad sen skrev jag ett inlägg där jag ville betala in del av en reavinst från en lägenhetsförsäljning men åkte på en tråkig överraskning i form av ränta som jag ej blev upplyst om när jag ringde till Skatteverket och rådfrågade. Förbannad och irriterad skickade jag ett klagomål till Skatteverket samma dag som jag såg, i min värld, orättvisan på mitt skattekonto.


Än till denna dag har jag inte fått något svar, vilket är bisarrt. Inte oväntat, men bisarrt. Tänk om det hade varit ett privat företag, du skickar in ett klagomål och inte får svar. Vad händer? Man tar det ännu högre, blir flyförbannad, vill ha (och brukar oftast få) kompensation eftersom "kunden alltid har rätt" oavsett om man faktiskt har rätt eller inte. 
Men Skatteverket? Nä, finns inget att hämta. Inget svar, ingen uppföljning, NADA. 

Jag har inte så mycket tålamod, så jag ringde igår, tog på mig min lenaste röst och största tålamod eftersom jag redan hade ställt in mig på att "Skatteverket är en myndighet, inte privat bolag". Väl framme hos en rådgivare hänvisar jag till mitt registrerade klagomål sen en månad tillbaks och förväntade mig åtminstone ett:
- Oj, och du har inte fått svar än? 
Men fick inte ens en antydan till ånger för arbetsgivarens ovilja att besvara ett klagomål hos rådgivaren. "Släpp det" fick jag tänka och gick vidare i konversationen.

Det jag fick fram från vårt samtal var följande:
Jag sålde 2015 vilket gör att jag borde betalat in pengar till Skatteverket vid två tillfällen, mitten av februari (beloppet över 30 000 kr) och början av maj 2016 (belopp under 30 000 kr) för att slippa få kostnadsränta. Så i mitt fall fick jag två beräkningsgrunder. De räknade alltså beloppet jag ville betala tillbaka och sen 1,25% från 2016 när de hade velat ha in pengarna.

Slutsats: Störigt men regelrätt. Man hade ju velat få den här informationen när man ringde till dem första gången och rådfrågade men nu när jag känner till det hittar jag informationen på deras hemsida och det verkar vara enligt alla regler. Sen får man också ställa 1,25% på beloppet man vill betala in kontra ränta 0,5% på hela uppskovsbeloppet.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för återkoppling! Synd att du inte fick rätt men bra att det gått rätt till, även om din frustration är förståelig.

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Ja man får väl se det som läropengar helt enkelt 😊 kan tillägga att de ännu inte ens svarat mig på mitt klagomål! Mvh Kneg till Deg

   Radera