lördag 28 oktober 2017

"Att göra rätt för sig"

Det var länge sen nu jag skrev av min frustration i vardagen, så det är hög tid att dela med mig av misstag och information som hjälpa andra.
Jag gjorde en mycket lyckad bostadsaffär 2015. Stjärnorna stod verkligen rätt, minusränta, het bostadsmarknad och ett stundande amorteringskrav som eldade på köparna att buda över varann.


Affären gjorde under 2015 vilket gjorde att den togs upp till beskattning 2016, och nu är vi snart igenom 2017. Jag har tidigare skrivit om att betala skatt direkt eller begära uppskov (länk öppnas nytt fönster), och har under året landat i att jag vill betala in en större del av mitt uppskov.
Gjort och sagt ringer jag in till Skatteverket och frågar om det är möjligt och de möjliga för- och nackdelarna med att göra det.


-Inga problem, du kan när som helst betala in. Skriv bara under den här blanketten och skicka in. 

Ok, super tänkte jag! Inskickad, inväntar svar, får en summa att betala in, gör det. Alles gut.....ELLER?

Helt plötsligt får jag en straffränta för att jag betalade in. Svinförbannad ringer jag och kommer till en kvinna som visar noll förståelse och hänvisar till någon obskyr del av deras hemsida där det skulle stå att man får en straffränta när man försöker ge tillbaks lånade pengar till Staten... SUCK.

Man blir ju förbannat trött när man ringer in till "experterna" och specifikt frågar om det kostar något att betala in i förtid och får till svar att det inte gör det. Nu är klagomål inskickat, får se om de kan ta ansvar för felaktigt given information eller om de vill straffa en medborgare som vill göra rätt för sig.

Sammanfattningsvis:
1) Att begära uppskov motsvarar en boränta på 3,25% så behöver du inte pengarna är min inställning att betala in det i samband med deklarationen. 
2) Lita inte blint på experterna
3) Kneg till Deg är ett rikspucko som inte lyssnade på sitt egna råd

Ha en fortsatt fin helg och fortsätt vara grymma!

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Tänkte själv göra detta efter årsskiftet då jag haft fem år med uppskov. Meningen är att ompröva uppskovsbeloppet och istället betala ränta för skatteskulden för de fem åren. Nu blir jag lite tveksam när du säger straffränta. Är det något som gått mig förbi, eller är det kostnadsräntan du kallar straffränta?
  I så fall är jag glad att jag läste detta inlägg innan jag går vidare med processen.

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för kommentar =)
   De uttryckte det som att jag får betala en form av dröjsmålsränta eftersom jag är sen med inbetalningen... Alltså att jag borde betalat i samband med 2016 års deklaration, så då tickar ränta från det datum det borde betalats in t om dagens datum. Ring till dem och trippelkolla så att du får det som du vill ha det! Mvh Kneg

   Radera
 2. Hmm...tack för svar! Det här ska jag verkligen kolla upp.

  Jag avser begära omprövning av uppskov mellan 1/1-13 till 31/12-17, dvs fem hela år.

  Som jag förstår det, ska jag årligen betala låg kostnadsränta, 1,25 %, på skatteskulden för denna period istället för 0,5 % på uppskovsbeloppet. Pengarna måste dock vara inne senast 31/12, alltså sista dagen i perioden som jag begär omprövning för. Detta var den information jag fick.

  Var det så du gjorde och ändå fick dröjsmålsränta, alltså extra ränta utöver kostnadsräntan?

  Ursäkta att jag besvärar dig med detaljer om mitt ärende, men jag vill bara säkerställa att våra förutsättningar är likvärdiga. Annars blir det ju äpplen & päron :-)

  Mvh
  Newman  SvaraRadera
 3. ...eller var det för tiden från det omprövade uppskovets sista dag till dagen när pengarna fanns på ditt skattekonto som dröjsmålsräntan avsåg?

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara! =) Jag bad om en omprövning som du,fick ett beslut och betalade in innan förfallodagen de hade angett men hon jag pratade med sa räntan avsåg någon form av försening eftersom de skulle varit inne i februari. Vet inte om det gör dig klokare, och jag fick tyvärr ingen upplysning om procentsatser. Lite det som är störande tycker jag när man ringer för att få all info inför beslutet och man får en ovälkommen överraskning. Kanske är helt regelrätt men räknar jag på summorna stämmer inte räntesatsen med det du fick till uppgift. Tror att jag helt enkelt får avvakta deras svar på mitt klagomål för att få rätsida på det hela! Mvh Kneg

   Radera
 4. Tack! Ja, det ska tydligen inte vara för enkelt :-)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
 5. Har du lust att göra en uppföljning när ditt klagomål besvarats?

  Mvh
  Newman again

  SvaraRadera