söndag 20 augusti 2017

Inspiration till att skapa din egna portfölj!

Hur ska jag skapa en schysst portföljfördelning? Har jag valt rätt bolag? Vilken fördelning bör jag ha?


Det är några av frågorna som man kan brottas med när man ska starta sitt sparande eller om man sparat ett tag och börjar ifrågasätta sina val av bolag. Innan jag delar med mig av mina tankar kring detta vill jag bara förtydliga, eftersom jag själv har en stor övervikt i Handelsbanken, att min långsiktiga plan är att öka upp i mina andra bolag för att få en jämnare fördelning och därmed ett mindre beroende av enskilt bolag. Nåväl med det sagt, kör vi igång!

Använd din expertis! 

Är du verksam inom en viss bransch eller har brinnande intresse för något som du kan omsätta till aktieplaceringar? Använd det!

Ta inspiration från andra!

Det finns många intressanta bloggare som har väl utstuderade strategier och analyser att ta del av. För min del har jag listat några till höger som jag följer och blir inspirerade av. Om inte annat är det kul att följa personers utveckling och bli motiverad att göra detsamma! Dock vill jag understryka att man ALDRIG ska följa någons råd utan att själv göra sin hemläxa. Hur gör man det då? Läs andras tankar, gärna motsatt åsikt. Läs på DI, Veckans affärer, läs köp och säljrekommendationer som finns tillgängliga hos din nätmäklare/bank.

Sno ett koncept!

Vi har många duktiga fondförvaltare i Sverige som lyckats slå index. Vad investerar de i? Det är ganska lätt att ta reda på idag. Gå in på deras hemsida och kolla innehaven! Finns det något bolag där som du inte känner till, som du vill ta reda mer på eller har de ett av dina favoritbolag men med annorlunda vikt?
Nedan följer ett exempel från Avanzas öppna sida för Didner & Gerges Aktiefond

Se till att ha tillräckligt många bolag i din portfölj!

En allmänt given tumregel är 12-15 bolag om man tittar runt hos olika aktörer eller lyssnar på poddar. Jag är inte av annorlunda åsikt, men ett enkelt sätt att uppnå detta är att köpa investmentbolag. Jag tycker att det här är ett utmärkt sätt att snabbt och kostnadseffektivt få en bredare exponering i din portfölj än om du bygger upp en position i taget. Några exempel på investmentbolag är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Svolder för att nämna några. Vill du hellre ha ett koncept med investmentbolag klart har våra kära vänner på Spiltan en fond som helt investerar i investmentbolag, både inom Sverige och globalt. Om du hellre vill stockpicka investmentbolag kan du kika nedan för att se deras val av investmentbolag i Sverige och fördelningen dem emellan!

Det finns massa sätt att få inspiration och det här var några av mina sätt.
Hur får du inspiration? Lämna gärna en kommentar och dela med dig!

2 kommentarer:

  1. Jag följer ofta insiderköp men utvärderar samtidigt om jag tycker att kursen är attraktiv när dessa insynspersoner gör sina köp. Sen är det ju inte alla bolag man vill äga bara för att insiders köper. Didner & Gerges skulle jag kunna tänka mig att kopiera till viss del. På så sätt skulle jag slippa den dyra förvaltningsavgiften. Iallafall när det gäller deras vanliga aktiefond. Skulle jag betala för förvaltningen hade jag hellre tagit in en småbolagsfond. Då hade jag fått lite variation till min egen portfölj då jag främst föredrar större bolag. Jag tar dock inte råd från så kallade experter. När det skrivs på Di.se att det är köpläge är det oftast för sent. Samma när det gäller sälj av aktier. Då jag älskar sparande har aldrig motivationen varit svår för mig :-)

    Tack för ett intressant reportage.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar Slimis 😊 ja insiderköp är alltid intressant. Jag skrev om det för ett tag sen när jag valde att gå in i IJ och nu är kursen 15 kr under det så det inspirerade till ett köp igår faktiskt! Håller med di är ofta lite sent ute så det gäller att försöka få till en magkänsla alternativt maniskt följa uppsatta investeringsregler! Mvh Kneg

    SvaraRadera