söndag 13 november 2016

9 saker som står mellan dig och rikedom

Läste en artikel hos en blogg-kollega för ett tag sen som tog upp 9 anledningar till varför den stora majoriteten inte kommer att bli rik och blev inspirerad att stämma av punkterna mot mig själv. Artikeln från Business Insider finner ni här 

1. Du lägger för stor vikt på att spara - och för lite på att öka dina  intäkter
Sparande kan du, enligt min mening, aktivt påverka i större utsträckning än dina inkomster, men om vi stannar upp och tänker lite på påståendet är det inte helt självklart att fokus ligger rätt för alla. 

Grundförutsättningar: 2 personer, lön tillsammans 50 tkr brutto (ca 39 tkr netto), boendekostnad 8 tkr, matutgifter 4 tkr. De spenderar ca 12 tkr/m på diverse konsumtion. Hypotetiskt sparutrymme 15 tkr.

Exempel A: Paret lägger rejält med fokus på jobbet/byter tjänst och får upp lönerna till 60 000 kr brutto vilket ger 46 000 kr netto.
Detta resulterar i, allt annat lika, ett sparutrymme på totalt 20 000 kr.

Exampel B: De bestämmer sig att kapa 3,2 tkr från div konsumtion genom att ta med mat till jobbet (80 kr per lunch per person i 20 arbetsdagar). Vi antar att de är flitiga och inte ökar matkontot alls. 
Detta resulterar i, allt annat lika, ett sparutrymme på totalt 18 200 kr  

Det kan såklart argumenteras för att matkontot är för stort, orimligt att öka sin lön med 5 000 kr/person osv men jag vill bara belysa att du inte behöver leva orimligt billigt för att bli lyckas bli rik. Min personliga favorit är lite av bägge. Ser du till att kapa lite onödig konsumtion samtidigt som du ökar dina intäkter så har du ett vinnande koncept!

2. Du har inte börjat investera ännu
Om du inte börjat ännu… BÖRJA!  Jag har sparat smått hela tiden men först nu fått upp ångan rejält att göra en aktiv förändring inför framtiden.

3. Du är nöjd med en stadig lön
Nog svårt att argumentera emot denna. Ett stadigt inflöde av pengar från jobbet är såklart intressant just nu men jag ser framtiden som än mer lockande där mitt eget bestånd, det jag sparat ihop genom flit, ger mig det jag behöver. Härliga tanke!

4. Du köper saker du inte har råd med
Fråntaget diverse abonnemang känner jag mig inte så träffad här. Självklart kan man dividera ifall man hade råd med en lgh för x antal miljoner, men den bedömningen överlåter jag till banken. Jag har sparat ihop till det jag velat ha, och abonnemangen räknar jag dit. Exempelvis skulle jag kunna casha en mobiltelefon men ibland är erbjudandet med ett abonnemang långt bättre i längden att man ”får telefonen på köpet” och ringer orimligt billigt i 1-2 år.

5. Du strävar efter någon annans dröm - inte din egen
Kanske. Vem vet? Min dröm är frihet. Varför då? För att jag sett och upplevt hur det kan gå när något går snett eller annorlunda än vad man tänkt sig. Har man inga vallgravar (läs: sparande, buffert, backup-planer) då kan det gå riktigt snabbt åt fel håll! Jag vill inte hamna i den sitsen och trots att risken inte är överhängande sover jag bättre om natten vetandes att jag inte lever on the edge.

6. Du går sällan utanför din comfort zone
Tyvärr är det så sett till helheten. Jag har dock pluggat i en annan stad än den jag är uppvuxen i, flyttat utomlands på utlandspraktik utan ett endaste skyddsnät, och hoppat på tjänster som jag ännu inte är 100% ”redo för”. Men då kommer den eviga frågan, när är man redo? Ingen aning, är mitt svar. Jag brukar mest göra och hoppas på det bästa! 

7. Du har inga mål med dina pengar
Johooo, du! Mitt mål med pengarna:

De ska säkra min, min frus och våra kommande barns framtid
De ska generera mer pengar
De ska skapa mig en mindre friktionsfylld vardag
De ska agera ”Fuck-you-kapital” så att man inte måste åta sig ett jobb som går emot ens värderingar. 

Mycket av mina punkter landar tillbaks i friheten att välja. Frihet att göra det man vill göra, inte det man måste göra för att ha mat i kylen varje månad.

8. Du spenderar först och sparar det som blir över
Här känner jag inte igen mig. Jag har en budget uppsatt över hela året där jag specificerar mina inkomster, utgifter och sparande. På förhand har jag bestämt att jag får unna mig x antal kronor i nöjen per dag och den summan är fast. Jag betalar mina räkningar så snabbt jag kan sen flyttar jag över allt annat till sparande och agerar utifrån det. Om jag inte spenderar de pengarna jag satt undan för nöjen går det som en extrainsättning till min räntefond som agerar min likviditetsbuffert till bla aktieköp och bo-buffert. 
Med andra ord är mitt lönekonto nollat den 28:e, kortet laddat och sparandet fixat!.

9. Du tror inte att det är möjligt att du kan bli rik
Känner inte igen mig här heller! Inget är omöjligt men frågan är om du har tillräckligt med motivation och uthållighet för att uppnå det. Det är bl a. därför jag startade denna blogg; för att kunna se tillbaks på min resa, läsa mina resonemang kring aktieköp/sälj (för att minimera anchoring-effekten) och motivera mig själv att fortsätta! För skojs skull sammanställde jag min egna balansräkning och fann att siffrorna ser f.n rätt skapliga ut.

Mitt egna kapital (totala tillgångar – totala skulder) uppgick i oktober till 2 183 tkr och soliditeten (egna kapital/totala tillgångar) till 50,13%.


Hur ser du på punkterna? Stämmer de in på dig?

2 kommentarer:

 1. Haha, jag älskar ditt svar på punkt nummer 7!

  Jag tror att jag ska fortsätta följetongen och producera egna svar på listan. Det känns som mycket sunda områden att fundera kring. Personer som gillar ekonomi är förmodligen rejält bättre rustade kring punktern då det handlar om långsiktigt ekonomiskt planerande. Skulle vara nyttigt även för personer som inte är förälskade i ekonomi att ta del av punkterna.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D haha får bjuda på den!
   Du är varmt välkommen att köra vidare på den, tycker det är mycket bra som kan komma fram om man kör igenom frågorna. Sånt man ansett vara självklart kanske inte är så självklart! Mvh Kneg till Deg

   Radera