torsdag 15 september 2016

Lite H&M i kursfallet och en djup tanke


Hallå igen! Nu är det dags för ett nytt inlägg och jag har gjort en hel del affärer sen föregående inlägg men jag tar dem i en månadssammanfattning istället. Vill dock meddela att jag köpte en del H&M B på 247,90 kr. Nivån häromkring är en nivå där jag känner mig bekväm nog att trycka på köpknappen och är förhoppningsvis på sikt en god investering.Är det rätt eller fel får tiden utvisa!

En fundering jag haft sen sist är min och många bloggkollegors fascination med utdelningsaktier och hur dåliga vi är på att översätta detta i ens jobbvardag. Jag ska förklara vad jag menar med det!
Simpelt uttryckt är en utdelningsaktie en aktie som ger dig avkastning i form av pengar på kontot i gengäld för ditt ägande i bolaget. Har vi tur kommer den även att ha en kurstillväxt vilket också genererar en förhöjd förmögenhet. Om vi nu ska försöka översätta det till jobbtermer skulle jag vilja säga att:

Utdelning = Lön 
Kurstillväxt = Personlig utveckling

Precis som vi betalar ett pris för en aktie, gör vi tids- och energiuppoffringar för att kunna nå våra mål. Alltså kan vi likna:

Aktieägandet som uppnådda mål eller drömjobbet
och 
Studier, tids- och energiuppoffringar som anskaffningskostnad (GAV)

Målet eller jobbet i många fall bör i den bästa av världar vara en favoritaktie. Något man tror på. Som ger dig något i gengäld för din uppoffring av tid energi och pengar. Detta kan te sig i form av värdetillväxt eller utdelning (läs: lön, bonus, pension, personlig utveckling, meningsfullhet etc). Finns det någon aktieintresserad människa som skulle köpa en aktie som inte gav dig något tillbaks? En aktie som skulle få din aktieportfölj att stagnera eller rent utav sjunka? Nja… Det låter ju inte så lockande, va?
Hur många skulle sen fortsätta att slänga in sina surt förvärvade pengar (läs energi, tid) på en sådan aktie? Inte så många va?

Varför gör vi då det med våra liv och jobb? Varför tar vi inte samma logik och applicerar olika strategier på våra liv? Hur härligt vore det inte att helt enkelt göra en ”stop-loss” när jobbet inte ger dig det du behöver/vill ha? När uppsidan som krävs är för stor för att hämta hem den förlust man har fått och man hellre satsar på något mer givande?

Slutsats:
Jag tror att man ibland måste begrunda sin vardag och inse ens värde. Att den investering man gjort i sig själv inte går förlorad på en placering som inte ger dig det du önskar. Jag vill inte alls med denna text antyda att jag vantrivs i min vardag, utan mer belysa en problematik som finns i vår vardag. Jag vill utvecklas, både som person och pengamässigt och om den ena och/eller den andra parametern stannar av tycker jag att man behöver ta sig en rejäl funderare ifall det är dags att lägga in en stop loss i din investering.

3 kommentarer:

 1. Fint inköpspris på H&M :) Jag hoppas själv dom håller sig på en låg nivå tills min löning. Då blir det att köpa fler :) Som du skriver hoppas jag att våra aktier jobbar hårt för oss i framtiden. Men man får räkna med lite upp och nergångar under tiden :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt.

  Jag känner mig träffad då jag gjort precis detta. Varit styckare hela mitt liv men kände vid 28 att nej, detta vill jag inte göra. Nu är jag 2 år ifrån att bli revisor vilket jag har drömt om länge och det om något är en bra investering. Få betalt för något jag hade kunnat göra gratis!

  Jag tror fler borde tänka som dig, men folk är för osäkra och trygga i sin nuvarande anställning för att slänga sig ut på djupt vatten. Eller så är de bara fega. De folk jag pratat med i efterhand kan säga att de önskar de kunde göra som mig, men de har alltid 10 ursäkter till varför de inte gör det. Jag har gett upp med andra ord att försöka uppmuntra folk att ta steget.

  Att man inte sätter högre värde på sin "investering" förstår jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Kul att du känner igen dig och uppenbarligen prioriterar rätt 😊 Man behöver bli påmind om detta då och då! Mvh KTD

   Radera