tisdag 6 september 2016

Att månadsspara eller investera allt på en gång?


Vart ska jag börja? Jag har haft en rejäl skvätt tur på vägen inser jag nu när jag sitter i min lägenhet i centrala Stockholm, en underbar fästmö vid min sida, och funderar på vad jag ska skriva om! Jag har fått göra lumpen, pluggat vidare på universitet, gjort utlandspraktik, fick min första fasta tjänst på bank mitt i en brinnande finanskris och lyckades köpa min första lägenhet i en tid då man kunde låna 90% utan en ynnest till amorteringskrav. Några år senare sålde jag den lägenheten med en förtjänst på +106% vilket är en bidragande faktor till att jag idag sitter här och skriver en blogg med förhoppning om att bli ekonomiskt oberoende.

Vad gäller sparande började jag med 500 kr i en storbanks kapitalförsäkring (ja jag vet, dyrt!) och avslutade den efter 5 år. Investerade pengarna i något många därute ser som idiotinvesteringar; Klockor. Detta är dock långt ifrån sanningen och jag kommer säkert att tillägna detta ämne ett eget inlägg längre fram. Som en teaser kan jag säga att min första investering gick +8% på ett år och min nuvarande investering (ej realiserad) ligger på +20% på 1,5 år.

Nu är det hög tid att ägna några rader till dagens rubrik!
I mitt jobb har jag blivit drillad att man ska månadsspara för att sprida risken och att minimera risken att man ska bete sig som vi människor är DNA-kodade att göra i stressade situationer, nämligen bete oss irrationellt. "Köp billigt och sälj dyrt", det är väl inte så ologiskt eller korkat? Nej. Men när man ser världens börser störtdyka och alla trycker på sälj-knappen finns det en god chans att du själv väljer att trycka på sälj-knappen. Jag säger inte att det inte finns tillfällen när det är rätt val men om vi låtsas att det skulle gälla en husaffär, är det inte när marknaden viker ner då du ska köpa? Att köpa ett hus som året innan kostade 3 Mkr, för 1,5 Mkr? Det är ju fantastiskt! Inget annat har ändrats än priset. Huset ligger lika fint, samma antal rum och har fortfarande bergvärme. Slå till!

Jag läste häromkvällen en mycket bra artikel om detta ämne skrivet av Jan Bolmeson (Rika Tillsammans) där han historiskt påvisar att det statistiskt lönat sig att gå all in kontra att månadsspara. Ju längre din sparhorisont är, desto större sannolikhet har du att lyckas (historiskt ska tilläggas). Exempelvis har du enligt hans artikel 9 av 10 tillfällen gjort rätt val att satsa allt på en gång om du har 10 års sparhorisont. Rent logiskt kan jag förstå mekaniken bakom detta eftersom börsen historiskt sett tenderat att gå upp men samtidigt tar det emot lite i magen att köra allt på en gång.

"Tänk om börsen går ner dagen efter jag köpt"
"Börsen är på ATH, jag väntar/delar upp inköpen så att jag inte gör bort mig"
"Du vill väl inte riskera att förlora allt du jobbat så hårt för?"

Det är dessa tankar jag själv brottas med nu när jag i dagarna tagit hem en vinst på 170 Tkr som jag funderar på hur jag ska investera på bästa sätt. Jag har bestämt mig att gå emot min instinktivt oroliga magkänsla och köpa på mig i de bolag jag tror på så snabbt jag kan och låta tiden utvisa om det var rätt eller inte. Vill du läsa hela hans givande artikel finner du den här

Ha en fortsatt grym tisdag, kommentera gärna och dela med er hur ni ser på saken!


4 kommentarer:

 1. Utgå istället från tanken om du är bekväm med så hög exponering. När du väl puttar in pengarna tar du faktiskt exakt samma risk som någon som har varit fullinvesterad i åratal.

  Själv började jag köpa runt förra toppen, men valde att gå all in nu månaderna efter brexit... Bra än så länge, men känns klart lite ovant med 2% cash och 98% aktier :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Häst i sydväst invest =)
   Tack för din kommentar! Ja det är precis som du säger, och då vinsten kom från en aktieplacering är det helt rätt att köra på, även om magkänslan vill att man ska ta det lugnt. Ruggigt snyggt i din portföljflik, hur lyckades du få in den så snitsigt?
   Mvh Kneg till Deg

   Radera
  2. Hej hej, byggde en dataflik i google sheets där jag i princip behöver fylla i vilken aktie jag har och hur många. Sen är det några formler som plockar in aktiekurserna via =googlefinance-funktionen. Sen slänger man bara på ett diagram med företagsnamn/marknadsvärde och sorterar datalistan efter marknadsvärde. Efter detta är klart kan du ta "Publish to the web", välja "embed" och sedan välja vilket objekt du vill publicera. Då får du en iframe med länk som du bara kan kopiera och klistra in i din blogg :)

   Fint med live-uppdatering. Har du utländska innehav så är det bara att köra in live-uppdatering av valutakurser också via =googlefinance.

   Radera
 2. Det är grymt svårt det där med när man ska gå in. Själv ligger jag med ca: 25% likvider i dagsläget. Jag har köpt hårt sedan juni förra året. Planen är väl att vara fullinvesterad i slutet av 2017 senast iaf. Jagb tror som häst i sydväst säger att det viktigaste är att känna sig bekväm. Så man inte får panik och börjar sälja i nedgång.

  SvaraRadera